Ingyenes szállítás 19.990 Ft felett!

Cicakényelem webshop logó

Útmutató a macska alomtálca útvesztőihez – avagy: hogyan vásároljunk macska alomtálcát és mire figyeljünk?

Talán még többünknek ismerős az emlék gyerekkorunkból, amikor a családi cicánk vagy nagymamánk cicája a kertben lázasan dolgozik azon, hogy a puszta földben vagy homokba tett csomagját gondosan eltűntesse az arra kíváncsi tekintetek elől. Napjainkban már sokkal inkább elterjedt a macskák lakásban tartása, így ha a benti cicatartás mellett döntünk, az előbb említett szituáció mindennapjaink szerves részét fogja alkotni. Számos macska alomtálca található már kereskedelmi forgalomban. Érdemes cicusunk számára a számára legideálisabb helyzetet megteremteni a toalettezéshez, hogy számunkra is a lehető legkevesebb bosszankodással járjon a művelet.

Amit minden új macskatartó elhibázik a macska alomtálcával kapcsolatosan

Egy új macska érkezése otthonunkba érhet bennünket felkészülten, de bizonyos SOS esetekben felkészületlenül is: kóbor vagy beteg talált cica befogadásakor nem biztos, hogy minden kelléket előre be tudunk szerezni. Ilyenkor a leggyorsabb elmenni a helyi nagyobb szupermarketbe, és az elénk kerülő legelső és természetesen legolcsóbb alomtálcát megvásárolni. Ez az alomtálca valószínűleg egy nyitott, kis méretű alomtálca lesz. Gondolhatjuk, hogy a pici cicánknak méretben tökéletes.

Ám ne feledjük, hogy cicáink elképesztő ütemben növekednek, és az 1-2 kilós csöppségből néhány hónap alatt meglett méretű cica lesz. Korábban vásárolt alomtálcánk ilyenkor kicsivé válik, és a produktum bizony könnyen a tálcán kívül érhez földet legnagyobb bosszúságunkra. Gondolkodjunk ezért előre: soha nem a legkisebbet, hanem a kapható legnagyobb méretű tálcát vásároljuk! Ha hím macskánk lesz, ők várhatóan nagyobbra nőnek, érdemes elgondolkodni az XXL méretű alomtálcák beszerzésén is.

Cicáink számára fontos a megfelelő macska alomtálca kiválasztása

Fedett, vagy nyitott alomtálca?

A legelső eldöntendő kérdés a fedett vagy nyitott macska alomtálca témaköre. Mindkettőnek van előnye, és hátránya is. A nyitott alomtálcára könnyebben tisztítható, kevésbé kell “hozzáérnünk”, és jobban látni, mennyire telített, esetleg üríteni kell-e. Hátulütője, hogy a szagok gyorsabban és kellemetlenül terjednek. Garázsba, eldugottabb helyre, ott ahol nem a mindennapjainkat töltjük, ajánlott.

A fedett macska alomtálcák sokkal inkább felhasználóbarátok: egyrészt a kellemetlen szagokat jobban magukban tartják, a macskaalom nem látható, sem a tartalma. A szénszűrős típusúak tovább tudják visszatartani a kellemetlen szagokat. A macskánk sokkal inkább el tud benne rejtőzni, magányosabban végezheti dolgát, mi sem zavarjuk. Hátránya, hogy ha ellenőrizni szeretnénk az alom állapotát, a fedelét fel kell nyitni, hozzá kell érni. Ugyanígy az ürülék kiszedésekor is fel kell nyitnunk a dobozt, ami kevésbé higiénikus, mint a nyitott macska alomtálca változat.

De mennyi macska alomtálcát vegyünk? És hova helyezzük?

Talán sokan nem tudják, de ideális esetben minden háztartásban a meglévő macskák számán túl +1 macska alomtálcát kell biztosítani. Tehát 1 cica esetében 2 db-ot, 2 cica esetében 3 db-ot és így tovább. Erre amiatt van szükség, mert a macskák rendkívül tiszta állatok, ha az alom nem tiszta, akkor nem szívesen mennek bele, amitől stresszessé válhatnak, mellé végezhetik dolgukat. Fontos ezentúl, hogy az alomtálcát olyan helyre helyezzük el, ami minimum 2 méteres de lehetőleg sokkal távolabb van az etető tálaktól, illetve olyan helyet válasszunk, ami nyugodt, nem átjáró, csendes elvonulós hely. Ezek nagyon fontos szempontok, hogy cicáinknak stresszmentes környezetet biztosítsunk!

Azok a fránya szagok…

Sajnos akármennyire elővigyázatosak vagyunk, amennyiben cicánk nem egy másik univerzumban él, a kellemetlen szagok is a mindennapjaink részét fogják képezni. Szerencsére már erre is van megoldás. A macskaalom szagtalanító por természetes bentonit anyagból készült, és megköti a kellemetlen szagokat és illatosítja az alomtálca tartalmát. Ha szeretnénk mindig friss és üde almot a lakásunkban, érdemes beszerezni.

+1: A legfontosabb jótanács

A macskák alapvetően tiszta állatok, és a kiscicák is roppant gyorsan és simulékonyan alomra szoknak. Mégis, előfordulhat, hogy épp az alomtálca mellé, vagy más kívánatosabb helyre végzik dolgukat. (Előnyben a magas szálú szőnyegek, esetleg ágy, stb..) Ez lehetséges akkor, ha az almot nem találják elég tisztának, vagy ha valamilyen stresszhatás éri őket. Legfontosabb, hogy sose haragudjunk rájuk vagy szidjuk le őket ilyen esetben! Sokkal inkább kezdjük el felkutatni az okokat, miért tehették ezt. Ez minden esetben jelzés számunkra is. Amennyiben ezeket sikerül megtalálni és megoldani, cicánk továbbra is kiszámítható és előre ütemezhető módon használja majd a macska alomtálcát.

Haladóknak

Nos, a bátrabbak a wc-re szoktatással is próbálkozhatnak – számos útmutató található már napjainkban ezekről az interneten. A vágyakozóknak pedig ajánljuk figyelmükbe a cicák dolgos mindennapjaikat a fürdőszobában 🙂

5% kedvezmény
20% kedvezmény
Legközelebb hátha szerencsével jársz
Majdnem
10% kedvezmény
Nem nyertél!
Ingyenes kiszállítás
Pawby okositató
Pörgess a kedvezményért!

Szerencsésnek érzed magad? Itt az idő, hogy pörgess egy jót és - ha nyersz - azonnal beválthatod nyereményed. Készen állsz?

A játékban való részvétellel elfogadod az adatvédelmi tájékoztatónkat.